Spordimaailmas ringi vaadates oled ehk märganud, et reeglina
pikkade distantside läbijad on sidunud oma vaimselt ja füüsiliselt raske
võistlusdistantsi heategevusega. Ameerikas on eriti populaarsed annetuskeskkonnad,
kus sportlane kogub toetust mõnele konkreetsele organisatsioonile, mille
tegevus on talle südamelähedane.
Ma ei ole teadlik, et Eestis oleks mõni üksiksportlane
kunagi oma võistluse heategevusega sidunud, eks võidurahade annetamisi jm on ikka
tehtud, aga võistlusperioodi heategevuskampaaniatest ma kuulnud ei ole. Juhul
kui tead vastupidist, siis võid mind julgelt parandada.
Mulle väga meeldib mõte, et peagi läbitav
ultradistants loob väärtust mitte ainult mulle, vaid loodetavasti ka laiemalt.
Seepärast seongi oma viiepäevase ultratriatloni heategevuskampaaniaga ning
kutsun kõiki üles võimalusel panustama, et toetada neid, kelle käes on võimalus
aidata.
Nagu sa minu varasematest toidu-teemalistest
blogipostitustest lugenud oled, on toitumine minu jaoks äärmiselt tähtis.
Täisväärtuslik toit on kütus, mis annab jõudu nii sportlike saavutuste alistamiseks
kui ka vaimseks igapäevatööks, sellepärast tahangi tõsta sinu teadlikkust targast
toidu tarbimisest ja Eesti Toidupangast, mis seisab selle eest, et söögikõlbulik
toit jõuaks abivajaja toidulauale, mitte prügikasti.
Vaata toidule uue nurga alt
Enne võistlusele tulekut külastasin Toidupanga Tallinna
jaotuspunkti, et näha, kuidas Toidupank toimib. Eesti Toidupank on suur
logistikakeskus, mis kogub toidu kokku sealt, kus see üle on ning viib sinna,
kus sellest puudus on. Ja puudu on palju, sest Eestis saavad nädalas kokku ainuüksi
Toidupanga toiduabi umbes 2000 perekonda.
Toidupanga andmetel ei saa paljud Eesti pered lubada
endale ja oma lastele piisavas koguses head ja tervislikku toitu, sest
suhtelises vaesuses elab 17,5% Eesti elanikkonnast ehk 232 600 inimest. Samal
ajal läheb Eestis raisku väga suurtes kogustes head toidukaupa, hinnanguliselt
ligi 200 000 tonni tarvitamiskõlbulikku toitu aastas. Maailma kontekstis
on see number 1,2–2 miljardit tonni toitu aastas, see on 30-50% toodetud
toidust (1).
Iga inimese kohta visatakse aastas prügikasti keskmiselt
ca 60 kg toidujääke, sh on umbes 18–25%
raisatud toidukaupa (2). Kui sa mõtled enda tarbimisharjumuste peale, siis kas
tunned end siit statistikast ära? Sa ei pea olema osa statistikast, kui tarbid
toitu teadlikult ja vastutustundlikult.
Toidupanga abil panustavad toiduringlusesse nii
ettevõtted kui ka eraisikud. Poekettidest jõuab toit Toidupanka kas ülejäägist,
„parim enne“ on lähedal (PS! oluline on vahet teha, kas paki peal on „parim
enne“ või „kõlblik kuni“), etikett või pakend on vigane (aga toidukvaliteet
pole kahjustada saanud) jne.
Eraisikud saavad toiduringlusesse reeglina panustada 3–4
korda aastas, mil üle Eesti toimuvad toidukogumispäevad. Nii et kui näed mõnel
nädalavahetusel suuremas toiduketis Eesti Toidupanga põlledega vabatahtlikke,
siis tea, et see on sinu võimalus teha head.
Kuna Toidupank võtab eraisikutelt kaupa vastu harvem (igapäevane
koostöö käib toidukettidega), siis see ei tähenda, et eraisikute toetust ja abi
oleks vaja vähem – toetada saab kas olles ise Toidupanga vabatahtlik või
helistades annetustelefonidele.
Kui tunned, et sul on võimalus minu võistlusperioodi
heategevusprojekti panustada ja ajavahemikul 27.–31. mai Eesti Toidupanga
tegevust toetada, siis
helistades Toidupanga annetustelefonil 900 9005 annetad 2 eurot ja 900 9010 annetad 8 eurot
(1) Institute of Mechanical
Engeneers (http://www.imeche.org)
(UK)/Eesti Toidupank kaudu
(2) SEI 2013/Eesti Toidupank
kaudu
Ma olen üsna sarnase ideega umbes viimane aasta mänginud, aga ei ole kõige jätkusuutlikumat varianti enda jaoks veel välja mõelnud.
VastaKustutaNt eelmisel aasta, kui jooksin North Face 100km Singapuris, siis toetasin Tahtejõutuuri iga joostud kilomeetri kohta.
Dreams before the TNF100 Singapore - medium.com/@junolainen
Edaspidi tahaks iga plaanitava ultra mõne heategevusega siduda ja sellesse rohkem inimesi kaasata. Sarnaselt mõtlevate inimestega ju hea koostööd teha!