Esmaspäeval jõudsin Ungari ultratriatloni võistluspaika, et kolm päeva enne starti teha viimased ettevalmistavad treeningud ja harjuda palavate ilmastikuoludega. Korraldaja kodulehel avaldatud ilmateate (vt fotot) kohaselt on tulemas eelmise aasta võistlusele vägagi sarnane ilm – tuulevaikne ja 32 kraadi.

Võistlusrada

Ujumine toimub Velence järves ning ujutakse 16 x 470-meetrist ringi. Möödunud aastal kulus mul ujumisele 2 tundi 42 minutit, esimene võistleja väljus tookord veest 2 tunni 22 minutiga. Kui mul see aasta õnnestuks alla 2,5 tunni ujuda, oleksin ujumisajaga väga rahul.

Ratast sõidetakse 13,85 km pikkusel liiklusele avatud edasi-tagasi teelõigul ning seda 26 korda. Rattatrass on tõusuderohke (kokku 3180 vertikaalset meetrit), mistõttu ei ole tegemist kiire rajaga. Eelmisel aastal õnnestus mul välja sõita kiireim rattaaeg, milleks oli 11 tundi ja 43 minutit. Sel aastal nii head rattaaega oodata ei maksa, sest stardiaja muutumise tõttu jääb rattasõit pimedasse aega – nimelt eelmisel aastal oli start hommikul kell 7 ning ratta viimase ringi lõpetasin vahetult enne pimedat. Sel aastal algab võistlus reede hommikul kell 10 (Eesti aeg kell 11) ning selle kolme tunni jagu tuleb kindlasti pimedas ja pealambiga sõita.

Jooks toimub 1455 meetri pikkusel ringil ja ringe tuleb läbida 58. Mu eelmise aasta jooksuaeg oli 7 tundi ja 36 minutit, mis oli 1 tund ja 39 minutit kiirem kui päeva teine kiirem jooksuaeg. Usun, et hea päeva ja toidupunktis võimalikult kiire toimetamisega on võimalik 84,4 km läbida 7 tunnist kiiremini.

Osalejad

Kui eelmisel aastal oli meid võistlustules 24 , siis sel aastal on osalejaid 38. Teiste hulgas on reedel starti tulemas ka 30-kordse täispika ultratriatloni võitja ning minuga Inglismaa ultral võistlustules olnud ungarlane Josef Rokob. Uskumatu tundub see, et kõigest kolm nädalat pärast Ungari võistlust on ta juba kolmekordse ultratriatloni stardis Saksamaal.

Võistlustulle astuvad enam kui 10 riigi esindajad – sh osalejad Rumeeniast, Lõuna-Aafrikast, Bahreinist, Horvaatiast, Prantsusmaalt, Itaaliast, Šveitsist, Suurbritanniast, Belgiast, Austriast, Saksamaalt ja Hispaaniast.

Muide, eile kohtusin Lõuna-Aafrikast pärit võistlejaga, kes tuli siia oma esimest ultratriatlonit tegema. Väga sõbralik ja muhe tegelane tundus. Minu suureks üllatuseks ei olnud siin valitsev kuumus talle üldse meeltmööda – rääkis, et hetkel on Lõuna-Aafrikas talv ja temperatuur ca 10 kraadi juures ning sealne suvine kuumus olevat ka hoopis teistsugune (st madalama õhuniiskusega). Loodan, et tal läheb võistlus hästi ja ta saab hea emotsiooni oma esimeselt ultralt.

Korralduslikud aspektid

Ungari võistlus on suurepäraselt korraldatud ning osaleja vaatenurgast sõbralik ja huvitav. Võistlus algab ja lõppeb tseremooniaga, kus igat võistlejat tutvustatakse ja kutsutakse lavale oma võistluseelseid mõtteid jagama. Võistluse ajal on nähtavale kohale paigaldatud ekraanid, kust võistleja saab ka ise enda läbitud ringide arvu ning üldpositsiooni kontrollida. Rattarada turvavad väga mitmed mootorratturid ning kõrvalteede ristumiskohas on vabatahtlikud, kes vaatavad, et keegi uisapäisa ratturile ette ei pööraks. Igale lõpetajale antakse autasustamisel korraldajate poolt üle medalid ja meened, kõikide osalejate rahvuslipud on võistluskeskuses üles riputatud. Parimate auks lastakse rahvushümni ning võistlusele tõmmatakse joon alla ühise söömise ning kohaliku bändi poolt mängitava muusika nautimisega. Arvestades võistluse korraldust ja sellel osalevate sportlaste vähest arvu, tundub kõigest 300 euro suurune osalustasu väga mõistlik ja odav.

Toetustiim

Sarnaselt Inglismaale on ka Ungaris mu toetustiim kaheliikmeline – Ivika ja eelmisel aastal Ungaris mind juba abistanud Priit (vt fotot). Maretil ja Virgel olid muud asjatoimetused, mistõttu nemad pidid kaugele kodumaale jääma. Kuna eelmisest aastast sai kogu võistluse käik ja toitumine Mareti poolt detailselt kirja pandud, siis peaks Priidul ja Ivikal selle võrra oluliselt lihtsam olema. Minu toitumist ja selle serveerimist arvestades on toetustiimi olemasolu vajalik. Samas on ka neid, kes tulevad sellistele katsumustele täiesti üksi – näiteks Inglismaal tegi üks tegelane 5-kordse non-stop ultratriatloni läbi ilma abilisteta ning ka Lõuna-Aafrikast pärit osaleja ütles, et tuli siia täiesti üksinda.

Võistluskäigu jälgimine

Hetkel ma ei tea veel öelda, kas võistlust korraldaja poolt ka live-s üle kantakse. Katsun võistluse käigu läbi toetustiimi ka oma Facebook lehel sinuni tuua. Nii et püsi lainel.:)